Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az eltorzult baloldaliság
  2008-01-28 08:13:58, hétfő
 
  2008-01-27



Az eltorzult baloldaliság



A baloldal hagyományosan az alul levők, a szegények felemelésének érdekeit képviselte. A baloldali politika több szabadságért, mindenfajta egyenlőtlenség, alávetés, kizsákmányolás ellen és a tömegek akaratának érvényesítéséért, tehát a demokrácia kiszélesítéséért küzdött. Az egyén helyett az elnyomottak közösségét állította céljainak gyújtópontjába. A létező rosszat a hagyományos társadalmi berendezkedéssel kapcsolta össze, így rendszerint hagyományellenes volt. Az elképzelt szebb jövő elemeiből viszont forradalmi utópiát kovácsolt. A 18-19. századi fejlődést előrevetítve törekvéseit a társadalmi haladás irányával azonosította.

Összekeveredtek

A politikai jobboldal pragmatikus alapállását többnyire a haladás árnyoldalainak, a hirtelen változások veszélyeinek a felismerése határozta meg, és ezért a változások fékezésére törekedett. A baloldal természetesen minden negatív jelzőt - maradi, retrográd, reakciós, regresszív - ráaggatott, s nem is mindig indokolatlanul, hiszen sok jobboldali embert ösztönzött kiváltságainak a féltése. Hazánkban a második világháborúig a hatalom többnyire a jobboldal kezében volt, de a 19. századi progresszió örökségeként a baloldalé maradt a szellemi fölény. Ezért nálunk mélyen gyökerezik az a hit, hogy a bal a jobbik oldal.

A 20. században azonban a bal- és a jobboldal összekeveredett. Mint Leninnek A baloldaliság mint a kommunizmus gyermekbetegsége című 1920-as műve is jelzi, a zavar a forradalmi baloldal győzelmével kezdődött. Mert mi történik a két "féloldalisággal", ha a gazdagot szegénységbe döntik, az elnyomottból elnyomót, a kizsákmányolóból kizsákmányoltat csinálnak? Kinek a pártjára áll egy igazi baloldali? És mit tesz akkor, ha rájön, hogy mindez csak látszat, és valójában az elnyomottság egyenlősége valósult meg? Netán mindenki baloldalivá válik, és a bal küzd a még balabb ellen? És ha a rettegés légköre kiöl minden politikai különbözést? Az ötvenes években időnként még a börtön, a bitófa se különböztette meg a balt a jobbtól, a balabbat a kevésbé baltól.

Egy táborban

A politikai jobb-bal tévesztés másik forrása az, hogy a baloldali utópia első és meghatározó erejű győzelme után alternatív utópiák keletkeztek. Ezek is az egyszerű ember felemelését tűzték zászlajukra, csak az osztályfogalom helyett a nemzetet vagy a "fajt" állították középpontba. Nem kevésbé voltak azonban hagyományellenesek, antikapitalisták és kollektivisták, és nem kevésbé gyűlölték a polgári jobboldalt, mint kommunista rokonaik: valódi baloldaliak voltak. Ezt nemcsak önmeghatározásuk (például a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt) mutatja, hanem alkalmi szövetségük is. 1939. augusztus vége (a Molotov-Ribbentrop-paktum) és 1941 júniusa (a német-szovjet háború kezdete) között az európai kommunisták maguk is felismerték, hogy a nácizmussal egy táborba tartoznak. Az is közismert, hogy a kétféle mozgalom között volt átjárás. Például Mussolini szocialistaként szocializálódott, a magyar kommunista pribékek közül pedig sokan nyilasként. Az eszmei rokonságból következett az is, hogy a kommunista és a fasiszta-nemzetiszocialista utópia egymás versenytársai legyenek, és mint az azonos típusú pólusok a fizikában, taszítsák egymást. Mivel a kommunisták a bal sarokban eresztettek gyökeret, elemi érdekük volt, hogy eszmei rokonaikat a jobb sarokban láttassák. A 20. század végi baloldalt azonban legjobban a kommunista hólyag kipukkanása vágta orrba. Szerencsére akkor már kevesen hittek a kommunizmusban, de a baloldaliság humanista magva időszerű volt akkor is és ma is. A kommunista eszme bukása azonban kikezdte a baloldal eszméjét is. Nem lehet már nem észrevenni, hogy a gazdaság erői a társadalmat nem a kiegyenlítődés és az igazságosság felé taszítják, hanem a növekvő hatékonyság felé. Lehet, hogy Tükörországban élünk, ahol a jobb- és a baloldal felcserélődik? Aki "haladó", az nem szegénypárti, hanem - ha a hatékonyság úgy kívánja - szegénységpárti. Ki hát akkor a baloldali: aki a szegények mellé áll, vagy aki a haladás útját választja?

Halmozódó közös bűn

A kormánypártok technokrata vezető rétege a kommunista utópia szétfoszlása után a Nyugaton dívó neoliberális modernizációs utópiába kapaszkodva a haladást választotta. A nemzetközi üzleti világgal parolázó tulajdonos-technokráciának ez különösen jól áll. Kétségtelen, hogy ez a réteg mind az üzleti életben, mind a kormányrúd mellett megtalálta helyét, hiszen az állami tulajdon ügyes kisajátításából hatalmas kezdő lökésre tett szert. Támogatóik lemaradozva, megszokásból, bambán követik őket. Jobboldalinak titulált ellenzékük pedig némi szégyenkezéssel jön rá, hogy a haladás megszállottjai által megtagadott eredeti, humanista baloldali eszmének ő az örököse.

A mai magyar politikai struktúra tehát nem a hagyományos jobb-bal ellentét mentén hasad ketté. Egyik oldalon a kommunizmus utópiáját levedlő pártok állnak, a másik oldalon pedig a többiek. Az utódpártok nem tudnak mit kezdeni a magyar nemzet problémáival. József Attilával szólva: "mit bánja sok törvényhozó,/ hogy mint pusztul el szép fajunk!"

A kormánypártok humanista részét a halmozódó közös bűn egyre szorosabban láncolja a vezetőkhöz, és ez az őszödi ősz óta nyilvános és nyilvánvaló. Pedig a baloldali humanizmust és a nemzet ügyét egyaránt a "baloldalon" kívül kellene keresniük.

Lovas Rezső, fizikus, akadémikus

http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=142169
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: érvényesítéséért, gyermekbetegsége, kizsákmányolóból, hagyományellenes, kiszélesítéséért, szocializálódott, önmeghatározásuk, antikapitalisták, berendezkedéssel, összekeveredett, összekeveredtek, kizsákmányoltat, szegénységpárti, technokráciának, kisajátításából, szocialistaként, szégyenkezéssel, féloldalisággal, tükörországban, kollektivisták, kiváltságainak, osztályfogalom, kommunizmusban, gyújtópontjába, egyenlőtlenség, árnyoldalainak, kiegyenlítődés, indokolatlanul, megszállottjai, kizsákmányolás, modernizációs, felcserélődik, versenytársai, természetesen, felemelésének, világháborúig, eltorzult baloldaliság, baloldal hagyományosan, alul levők, szegények felemelésének, baloldali politika, tömegek akaratának, demokrácia kiszélesítéséért, egyén helyett, elnyomottak közösségét, létező rosszat, hagyományos társadalmi, elképzelt szebb, társadalmi haladás, politikai jobboldal, haladás árnyoldalainak, hirtelen változások, Mint Leninnek, Nemzetiszocialista Német Munkáspárt, Például Mussolini, József Attilával, Lovas Rezső,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Jó éjszakát  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam  Semmit ne higgy el  Mosolyogtál már ma?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjt  Április 22. a Föld napja,  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Fodor Ákos költő,  Emberként automatikusan értéke...  A könnyek összegyűjtése  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam Krisztinától  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Ázzal aki csak szép  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Az Európai Unió is foglalkozik...  Nehezen engedem  Ez a jó az alvásban.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Az udvariasság alapja: önismer...  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  A lelki élet nem arról szól, ....  Jékely Zoltán: Szent György-k...  A Föld napja  Az elfogadásnak...  Esti kép  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ébredj  Facebookon kaptam Krisztinától  A keserű igazság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emlék  Föld napja április 22  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Facebookon kaptam  Szép estét  Életművészet  Paul David Tripp Április 25  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az elfogadásnak...  Ébredj  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Próbálkozni kell ahhoz,  A Gömb  Föld napja április 22  Muratáj  Facebookon kaptam  Semmit ne higgy el  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Facebookon kaptam  Muratáj  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Semmit ne higgy el  Palóc Grand Canyon  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Emberként automatikusan értéke...  Facebookon kaptam Krisztinától  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Beney Zsuzsa  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Sokkal bölcsebb a természet,  A fenyő nem szép fa, (...)  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Föld napja április 22  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
eltorzult baloldaliság, baloldal hagyományosan, alul levők, szegények felemelésének, baloldali politika, tömegek akaratának, demokrácia kiszélesítéséért, egyén helyett, elnyomottak közösségét, létező rosszat, hagyományos társadalmi, elképzelt szebb, társadalmi haladás, politikai jobboldal, haladás árnyoldalainak, hirtelen változások, felismerése határozta, változások fékezésére, baloldal természetesen, második világháborúig, hatalom többnyire, jobboldal kezében, baloldalé maradt, szellemi fölény, jobbik oldal, jobboldal összekeveredett, baloldaliság mint, kommunizmus gyermekbetegsége, forradalmi baloldal, gazdagot szegénységbe, elnyomottból elnyomót, kizsákmányolóból kizsákmányoltat, igazi baloldali, elnyomottság egyenlősége, rettegés légköre, ötvenes években, kevésbé baltól, politikai jobb&#8211, baloldali utópia, egyszerű ember, osztályfogalom helyett, nemzetet vagy, polgári jobboldalt, európai kommunisták, táborba tartoznak, kétféle mozgalom, magyar kommunista, eszmei rokonságból, azonos típusú, jobb sarokban, kommunista hólyag, baloldaliság humanista, kommunista eszme, baloldal eszméjét, gazdaság erői, igazságosság felé, növekvő hatékonyság, baloldal felcserélődik, szegények mellé, haladás útját, kormánypártok technokrata, kommunista utópia, haladást választotta, nemzetközi üzleti, réteg mind, üzleti életben, kormányrúd mellett, állami tulajdon, haladás megszállottjai, hagyományos jobb&#8211, kommunizmus utópiáját, másik oldalon, magyar nemzet, kormánypártok humanista, halmozódó közös, baloldali humanizmust, nemzet ügyét, érvényesítéséért, gyermekbetegsége, kizsákmányolóból, hagyományellenes, kiszélesítéséért, szocializálódott, önmeghatározásuk, antikapitalisták, berendezkedéssel, összekeveredett, összekeveredtek, kizsákmányoltat, szegénységpárti, technokráciának, kisajátításából, szocialistaként, szégyenkezéssel, féloldalisággal, tükörországban, kollektivisták, kiváltságainak, osztályfogalom, kommunizmusban, gyújtópontjába, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3816
  • e Hét: 18046
  • e Hónap: 29157
  • e Év: 182653
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.